Kardinály sa zišli na poslednej generálnej kongregácii pred konkláve

11.03.2013 Celý región

Vatikán (TASR) - V poradí už desiate zasadnutie kongregácie kardinálov koná sa dnes vo Vatikáne, kde sa utorok začne konkláve, ktoré po odstúpení Benedikta XVI. zvolí jeho nástupcu v úrade pápeža.
Desiata generálna kongregácia je poslednou príležitosťou pre kardinálov - vrátane tých, ktorí kvôli vysokému veku už nemôžu voliť pápeža -, aby diskutovali o výzvach, ktorým bude musieť čeliť nový pápež počas svojho pontifikátu, ako aj o tom, ktorý spomedzi nich by tieto úlohy zvládol najlepšie, píše agentúra DPA.
Diskusie predchádzajúce samotnému konkláve sa sústredili na potrebu reformy rímskej kúrie a škandál Vatileaks, ktorý odhalil v cikrvi prípady korupcie i sexuálne škandály.
Vatikánsky hovorca Federico Lombardi počas víkendu pre médiá uviedol, že očakáva krátke konkláve. "Môžem vás uistiť, že spomedzi 115 kardinálov-voliteľov nie je veľa takých, ktorí by ešte nevedeli, koho by chceli voliť za pápeža," vyhlásil Lombardi v reakcii na špekulácie, že v hre o pápežský úrad je už len niekoľko mien.
Krátke bude konkláve aj podľa rakúskeho kardinála Christopha Schönborna, ktorý v nedeľu odmietol dohady o veľkých nezhodách medzi kardinálmi-voliteľmi a vyhlásil, že pápež by mal byť zvolený za niekoľko dní. 
Väčšina vatikanistov predpovedá súboj medzi reformistami - takými ako taliansky kardinál Angelo Scola či Marc Ouellet z Kanady, a konzervatívcami, ktorých typickým predstaviteľom je Brazílčan Pedro Odilo Scherer. Ako kompromisný kandidát sa uvádza najčastejšie maďarský kardinál Péter Erdö.
Aby bol nový pápež zvolený, musí v konkláve získať najmenej 77 hlasov. Kardináli sa na konkláve v Sixtínskej kaplnke zídu v utorok. Prvé kolo hlasovania sa uskutoční v ten istý deň popoludní. Konkláve bude predpoludním v Bazilike sv. Petra predchádzať omša za dobrú voľbu pápeža (Pro eligendo Romano pontifice).
Momentálne platí v cirkvi režim uprázdneného stolca - tzv. sedisvakancia, ktorá nastala 28. februára o 20.00 h, keď nadobudlo platnosť rozhodnutie pápeža Benedikta XVI., že odstúpi z úradu.
 

Vyberte región